søndag 6. april 2014

Tante Grønn selger sushi

Jeg bor på en bitteliten plass i Finnmark. Vi har kafe, bistro, pizza og grillrestaurant. Leeenge har jeg hatt lyst til selv å drive en kafé. Etter et forsøk, som viste seg å ikke være drivverdig, bestemte jeg meg for å prøve noe annet. Hva med sushi?, tenkte jeg. Det er jo både godt og sunt. Jeg fikk et hurtigkurs i laging av sushi hos datra mi som er en ekte sushifantast. Etter det var det å ordne seg serveringsbevilling hos kommunen. I 2010 kom en regel om at man må bestå etablererprøven for å få serveringsbevilling. Jeg klarte prøven og søkte om bevilling. Så fikk jeg bevilling, men måtte lage sikkerhets- og retningslinjer for tilvirkning av sushi til mattilsynet. Så fikk jeg godkjent retningslinjene og det var klart. Jeg var litt redd for å starte, men man kan jo ikke vite hvordan det går før man har prøvd. La ut litt reklame for produktet på facebook. Tenkte at dersom jeg klarer å selge 25 bokser skal jeg være kjempeglad. Og over all forventning fikk jeg forhåndsbestilling på alle boksene!

Her ser dere det ferdige produktet:)



Planen er å lage sushi en gang i uka. Etter det første vellykkede salget fikk jeg forhåndsbestillinger på 16 bokser til neste sushilevering! I løpet av 1 time etter at produktet var solgt. Det er helt vilt. 
Jeg planlegger å opprettholde interessen for produktet ved å introdusere nye biter og utvikle meg selv slik at jeg blir en god sushikokk. Den 29. april drar jeg på sushikurs i Oslo. Gleder meg! 

søndag 30. mars 2014

Inspirasjonsbilder - armbånd

Det er morsomt å lage armbånd og smykker. Man ser raskt resultatet av det man skaper og så er det utallige måter å gjøre det på. Jeg får mye inspirasjon på nettet. Jeg har alltid likt å lage tinntrådbroderiarmbånd og nå har jeg oppdaget hvor vakkert det blir når man kombinerer det med perler.


Blå perler...

 og rosa perler med litt grønt i.

Skal lage flere i andre farger.

Jeg er opptatt av gjenbruk og hadde en gammel lenke som jeg skapte om til et armbånd. 


Syns det ble fint:) La en tykk skinnreim inntil lenka og har tvunnet rundt en smal reim gjennom lenka og over den tykke reimen. Man kan også bruke fargede tråder. Se inspirasjonsbildet.

Inspirasjonsbildet er hentet fra denne siden http://whydontyoumakeme.com/tag/decor-2/



Dette armbåndet lagde jeg også etter inspirasjon fra en nettside. Det er bare fantasien som setter grenser:) 






tirsdag 18. mars 2014

Gjenbruk - 9 jeans ble til et flott lappeteppe

Jeg hadde en hel haug med gamle bukser i skapet. What to do with them?
På nettet søkte jeg på "recycled jeans" og fant et lappeteppe som inspirerte.

http://miaslandliv.blogspot.no/2011/01/denim-love.html


Jeg liker den mosaikkaktige looken på dette teppet. Stoffets egenskaper kan bli brukt til fulle, det at man kan frynse opp kantene i stoffet. De frynsete hvite kantene i denimen gir et rustikt utseende og rammer inn jeans bitene. 

Hvordan gjør man det? Få en liten hjelper til å plukke ut gamle jeans. Jeg fant ni jeans som jeg hadde sluttet å bruke. 


Klipp av bena.


Og den nederste kanten på buksene. La en venn leke med dem:)




Lag en mal på 16 x 16 cm. Tegn på stoffet med et stoffkritt.


Få eksperthjelp hvis du ikke klarer det selv.



Det blir ganske mange biter. Jeg fikk 60 stykker. Legg de utover gulvet i det mønsteret du vil ha.





Sy dem sammen slik at kantene blir på framsiden.



Jeg sydde sammen en og en lapp og deretter langsetter kanten. Husk at kantene skal vende opp.


La hjelperen sjekke resultatet. Vask teppet på 40 grader i maskinen. I vaskeprosessen dannes frynsekantene. Det blir mange lange tråder når man tar teppet ut av maskinen. Klipp av disse. Obs! Det tar litt tid. Sett teppet i tørketrommelen eller la det lufttørke. 


Det slitte jeansstoffet gir et mykt slitesterkt teppe. Dette teppet ble 88 x 147 cm. 



Se hvor fin den ytterste kanten også ble:)
















søndag 9. mars 2014

Sparkiaden 2014


Lørdag 25/1 var det Sparkiade i Lakselv. Sparkiaden er en årlig happening og dette var den 10. i rekken. Teamet var galla. Jeg bestemte meg for å være isdronning i år. Min gode venninne, og sparkepartner, ville også være isdronning. Ettersom vi bor på en liten plass og det er vanskelig å få tak i ting og tang så får man lage det selv eller bestille. Disse vakre kronene har jeg laget selv og jeg vil vise deg hvordan du kan gjøre det. For dette kostymet ble jeg belønnet med "Beste kvinnelige kostyme" - en billett til festbuffe på arktiske matdager.

Her er oppskriften:



Kronen skal være 17 cm høy foran og gå litt på skrå mot baksiden.


Mål opp 17 cm og tegn en linje og klipp til.



 Brett inn kanten.


Finn fram aluminiumfolie og matpapir.


Lag staver og stjerner med limpistol. Disse skal være i varierende lengde.



Klipp dem ut når de er kalde og har stivnet.




Fordi limet blir fast i matpapiret så må man legge stavene i vann slik at papiret løsner. Ta løs papiret og legg dem til tørk på et tørkepapir. 


På samme måte lager du staver på aluminiumfolie. 


Aluminiumfolien rives forsiktig av. Under ser vi forskjellen - de med aluminiumfolie blir ikke transparente. Under ser du hvordan de blir seende ut. Med folie til høyre i bildet.


Disse neglelakkene syntes jeg passet bra til kronen. 



Fargelegg stavene med neglelakk. Kombiner gjerne flere lakker og avslutt med glitterlakk.



Lim stavene fast i kronen med limpistol. De lengste foran og så kortere på sidene. Lim stjernene oppå stavene. Jeg har brukt  klistremerkestjerner og små rhinestones som skinner. 



 
Den ferdige krona.


Nederst har jeg satt fast en kant med glassperler. Disse er trædd på en metalltråd og liksom sydd på. Gjennom fra baksiden, perle på, metalltråd igjennom fra forsiden til baksiden, gjennom fra baksiden osv... I tillegg til dette festa jeg små batteri med lys bak krona som man kunne slå på med en liten bryter slik at krona skinte i mørket.

inspirasjonsvideo til makeup: http://www.youtube.com/watch?v=nUjND8NshjY

onsdag 5. mars 2014

Vårruller

Vårruller 

Oppskriften er hentet herfra og korrigert litt på: http://oppskrift.klikk.no/v%C3%A5rruller/4771/
(egne bilder)
Ingredienser
25 stk vårrullark (litt store vårruller)
100 g glassnudler - 1 pk
0,5 ts salt
3 gulrøtter
1 cm ingefær- fersk
1 chili- rød
3 vårløk
sitrongress ( brukte ikke dette)
1/2 hodekål
2 ss solsikkeolje
1 ss fiskesaus (brukte ikke dette)
1 ss hvetemel
1 l solsikkeolje
2 stk hvitløksfedd (brukte ikke dette)
400 gr kjøttdeig
Vårrullarkene må ligge til de får romtemperatur før de blir lette å jobbe med. Så ta arkene opp i god tid dersom de er frosne.
Legg en fuktig lunken klut over dem så blir de lettere å få fra hverandre (se bilde).
Legg glassnudlene og 1 ts salt i en bolle og slå nok kokende  vann over til det dekker. La det ligge slik til nudlene er myke. Hell dem over i et dørslag og la dem renne av. Legg dem utover på et fat slik at de avkjøles raskt.



Skrell gulrøttene og del dem i helt tynne staver. Finhakk hvitløk, ingefær og chili. Du kan gjerne ha med frøene i chilien. Vårløken skjæres i tynne ringer. Hodekålen skjæres i tynne strimler.


Brun kjøttdeigen og ha dette over i en bolle hvis du skal bruke den samme pannen til å steke grønnsakene i.




Varm opp olje og ha i alle varene du har delt opp - unntatt hodekålen. 
La det surre på medium varme i ca. 5 minutter til det dufter deilig og gulrøttene er forholdsvis myke. Ha i hodekålen og fiskesausen og la det surre videre i 2–3 minutter. 
Smak til med litt mer salt. Har du ikke fiskesaus, bruker du tilsvarende mengde soyasaus.


Bland sammen fyllet: kjøttdeigen, glassnudlene og grønnsakene.  (Jeg klipte opp glassnudlene litt før jeg hadde dem i).



Rør sammen hvetemel og vann i en liten bolle eller et glass. Blandingen skal være som en tykk grøt. Dette blir "limet" til vårrullene.


Vårrullark sprekker lett dersom de tørker, så legg et fuktet kjøkkenhåndkle over arkene når de er tint og tatt ut av pakken. Dra de forsiktig av, flak for flak. Resten av flakene kan fryses ned. 





Legg et ark foran deg med en spiss mot deg. Fordel en god spiseskje med fyll som en pølse litt nærmere deg enn midten av arken. Brett spissen du har nærmest deg over fyllet og press arket inn mot fyllet, akkurat som om du hadde rullet en sigarett. Rull rundt en gang, brett inn sidekantene og rull en halv gang til før du bretter inn litt til og ruller ferdig. Bruk fingertuppen og smør på litt av melblandingen på tuppen slik at du får limt vårrullen sammen (se illustrasjon).




Legg de ferdigrullede vårrullene på et fat og dekk dem med et fuktig klede hvis de ikke skal stekes med en gang.

Varm oljen til fritering i en wokpanne eller kasserolle. Oljen skal være rundt 225 grader. Uten termometer vet du at oljen er varm nok når det freser godt hvis du putter i en brødbit.
Friter 3–6 vårruller på en gang (avhengig av hva du friterer i) til de er gyllenbrune. Legg dem over på tørkepapir slik at fettet får rent av.
Vårrullene kan varmes opp igjen på 200 grader i stekeovnen.
Serveres med sursøt chilisaus. Ris og en liten salat er også godt tilbehør.

Kan fryses ned:)


tirsdag 10. desember 2013

Sjokoholiker


Jeg har fått en gryende interesse for sjokolade og da spesielt konfekt. Å lage konfekt er faktisk en egen kunst. Det handler om riktig temperatur og timing. Det handler om presisjon og riktig smak. Bitene er så små at smaken er nødt for å være fortreffelig og hver bit må være perfekt. 

Her ser dere mitt første forsøk på å lage konfekt.Disse bitene er laget med 70% sjokolade og er fylt med marsipan, litt multelikør og bittelitt havsalt. Oppå er det hvit sjokolade. De beste formene er av silikon, men her har jeg brukt isbitformer. Disse bitene ble litt store så jeg skal ikke bruke isbitformer neste gang. 


På dette bildet ser vi mini Sarah Bernhardt og konfektkuler med marsipan og Baileys. Jeg bestilte sjokoladetermometer fra Cacas AS  og i pakken var det en gave - kakestrø - og disse fine snøstjernekrystallene gjorde seg godt på konfekten.



Jeg  liker også å lage pepperkakehus. Jeg lager dem som en slags pinata som man kan knuse og inni er det gotteri. Har fylt huset med en pose twist og diverse innpakkede sjokolader. Personlig synes jeg huset kan stå i plasten til man skal spise det ettersom det bare samler støv når det står åpent.


Sommertur: Okselv - Stabbursnes for dummies

Jeg gikk alene fra Okselv til Stabbursnes fredag 17. til lørdag 18. juli 2015. Går du motsatt vei av min rute vil du få stigning de førs...