onsdag 5. mars 2014

Vårruller

Vårruller 

Oppskriften er hentet herfra og korrigert litt på: http://oppskrift.klikk.no/v%C3%A5rruller/4771/
(egne bilder)
Ingredienser
25 stk vårrullark (litt store vårruller)
100 g glassnudler - 1 pk
0,5 ts salt
3 gulrøtter
1 cm ingefær- fersk
1 chili- rød
3 vårløk
sitrongress ( brukte ikke dette)
1/2 hodekål
2 ss solsikkeolje
1 ss fiskesaus (brukte ikke dette)
1 ss hvetemel
1 l solsikkeolje
2 stk hvitløksfedd (brukte ikke dette)
400 gr kjøttdeig
Vårrullarkene må ligge til de får romtemperatur før de blir lette å jobbe med. Så ta arkene opp i god tid dersom de er frosne.
Legg en fuktig lunken klut over dem så blir de lettere å få fra hverandre (se bilde).
Legg glassnudlene og 1 ts salt i en bolle og slå nok kokende  vann over til det dekker. La det ligge slik til nudlene er myke. Hell dem over i et dørslag og la dem renne av. Legg dem utover på et fat slik at de avkjøles raskt.



Skrell gulrøttene og del dem i helt tynne staver. Finhakk hvitløk, ingefær og chili. Du kan gjerne ha med frøene i chilien. Vårløken skjæres i tynne ringer. Hodekålen skjæres i tynne strimler.


Brun kjøttdeigen og ha dette over i en bolle hvis du skal bruke den samme pannen til å steke grønnsakene i.




Varm opp olje og ha i alle varene du har delt opp - unntatt hodekålen. 
La det surre på medium varme i ca. 5 minutter til det dufter deilig og gulrøttene er forholdsvis myke. Ha i hodekålen og fiskesausen og la det surre videre i 2–3 minutter. 
Smak til med litt mer salt. Har du ikke fiskesaus, bruker du tilsvarende mengde soyasaus.


Bland sammen fyllet: kjøttdeigen, glassnudlene og grønnsakene.  (Jeg klipte opp glassnudlene litt før jeg hadde dem i).



Rør sammen hvetemel og vann i en liten bolle eller et glass. Blandingen skal være som en tykk grøt. Dette blir "limet" til vårrullene.


Vårrullark sprekker lett dersom de tørker, så legg et fuktet kjøkkenhåndkle over arkene når de er tint og tatt ut av pakken. Dra de forsiktig av, flak for flak. Resten av flakene kan fryses ned. 





Legg et ark foran deg med en spiss mot deg. Fordel en god spiseskje med fyll som en pølse litt nærmere deg enn midten av arken. Brett spissen du har nærmest deg over fyllet og press arket inn mot fyllet, akkurat som om du hadde rullet en sigarett. Rull rundt en gang, brett inn sidekantene og rull en halv gang til før du bretter inn litt til og ruller ferdig. Bruk fingertuppen og smør på litt av melblandingen på tuppen slik at du får limt vårrullen sammen (se illustrasjon).




Legg de ferdigrullede vårrullene på et fat og dekk dem med et fuktig klede hvis de ikke skal stekes med en gang.

Varm oljen til fritering i en wokpanne eller kasserolle. Oljen skal være rundt 225 grader. Uten termometer vet du at oljen er varm nok når det freser godt hvis du putter i en brødbit.
Friter 3–6 vårruller på en gang (avhengig av hva du friterer i) til de er gyllenbrune. Legg dem over på tørkepapir slik at fettet får rent av.
Vårrullene kan varmes opp igjen på 200 grader i stekeovnen.
Serveres med sursøt chilisaus. Ris og en liten salat er også godt tilbehør.

Kan fryses ned:)


tirsdag 10. desember 2013

Sjokoholiker


Jeg har fått en gryende interesse for sjokolade og da spesielt konfekt. Å lage konfekt er faktisk en egen kunst. Det handler om riktig temperatur og timing. Det handler om presisjon og riktig smak. Bitene er så små at smaken er nødt for å være fortreffelig og hver bit må være perfekt. 

Her ser dere mitt første forsøk på å lage konfekt.Disse bitene er laget med 70% sjokolade og er fylt med marsipan, litt multelikør og bittelitt havsalt. Oppå er det hvit sjokolade. De beste formene er av silikon, men her har jeg brukt isbitformer. Disse bitene ble litt store så jeg skal ikke bruke isbitformer neste gang. 


På dette bildet ser vi mini Sarah Bernhardt og konfektkuler med marsipan og Baileys. Jeg bestilte sjokoladetermometer fra Cacas AS  og i pakken var det en gave - kakestrø - og disse fine snøstjernekrystallene gjorde seg godt på konfekten.



Jeg  liker også å lage pepperkakehus. Jeg lager dem som en slags pinata som man kan knuse og inni er det gotteri. Har fylt huset med en pose twist og diverse innpakkede sjokolader. Personlig synes jeg huset kan stå i plasten til man skal spise det ettersom det bare samler støv når det står åpent.


mandag 24. juni 2013

Chiliburgere for diabetikere


I dag ble det chiliburger til middag. De lages på følgende måte: 

400 gr karbonadedeig (inneholder bare 5 % fett)
1 chili
litt cayennepepper
litt salt 
litt pepper
ca1 dl vann (jo mer vann man bruker jo saftigere blir de, men da kokes de i pannen)

Stekes i litt soyaolje. Formes med to spiseskjeer. Stekes i noen minutter på hver side. Serveres  med 1 spiseskje kesam og agurkpinner.


Denne maten gir meg lav blodsukkerstigning. Man kan ta noen jordbær eller kirsebær til dessert. 


Velbekomme!

fredag 14. oktober 2011

Katteringeklokke


Siden sist jeg blogget har jeg hatt mange forskjellige prosjekter. Blant annet har jeg laget en ringeklokke for katta mi som stadig ville ut og inn. Den brukte badevinduet som dør og jeg visste aldri når den skulle inn. Her ser dere hvordan jeg løste dette problemet:


En ringeklokke settes fast i verandakanten. Over er det festet en planke med en skrue i. Under har jeg limt fast en møbelknott.

Inne i huset er det en trådløs mottaker. Kjøpt på Byggekompaniet til 149 kroner. Den har 32 forskjellige lyder man kan velge i mellom:)


Her ser man ringeklokka. Jeg har nå festet en halv sprettball ca midt på planken slik at når katta hopper opp på planken så ringer den på og planken blir på den måten ikke liggende på klokka.

To støtteplanker på sidene fører planken direkte på ringeklokka hver gang katta hopper. Problemet nå er at kattefrierne ringer på og stikker av:D

onsdag 29. juni 2011

Livingfood/ rawfood

Det neste som står på trappene for meg nå er et kurs i livingfood. Livingfood kalles også rawfood eller "levende mat". Jeg har diabetes type 2 og har akkurat fått vite at dersom jeg endrer kostholdet så kan jeg bli 100% frisk. Så da gjør jeg det.
For å ta det fra starten. Jeg har forsøkt å få hjelp i Norge, men har følt at jeg ikke fikk den hjelpen jeg trengte. De økte bare dosen diabetesmedisin for hver gang jeg klagde over for høyt blodsukker. En venninne av meg er finsk og hun rådet meg til å dra til Finland. Jeg var på en privatklinikk i Levi og der tok de allslags prøver. For første gang på mange år følte jeg at noen hørte på meg:) Jeg fikk tips om et bra behandlingsted i Sverige. Så i morra reiser jeg til Varmland i Sverige og blir der 15 dager.
Les mer om livingfood her:


fredag 20. mai 2011

Kattehusprosjektet




Jeg har en bedagelig katt som heter Lille P. Den liker å ligge i vasken, i vinduskarmene og i klesskapet. Nå har jeg fått en idè om å bygge et høyhus til henne som hun kan gå inn å varme seg i om vinteren. Hun venter i spenning.








På nettet fant jeg denne fine arbeidtegningen som egentlig er til et lite hundehus.



Her er stenderne jeg kjøpte på Byggern. Mål 5x5, lengder: 4 x 120 cm(høyden på huset), 4 x 70 cm (fronten), 4 x 40 (kortsider). I tillegg kjøpte jeg to plater isopor, 5 cm tykk, som skal brukes som isolasjon.





Her ser dere kortsidene skrudd sammen...


Her er selve ramma til huset med en finerplate på sida.

Finerplatene er skrudd på plass og sponplatene er skjært til og satt inn. Størrelsen på selve buret er: 45x80 (utvendig mål) og høyden er 55 cm. Finerplatene er forøvrig rester etter min brors baderomsoppussing.


Her har jeg spikret fast panelet... Jeg fant en haug med små panelbiter på baksiden av huset som passet akkurat til dette prosjektet:)





Forsettelse følger...

Vår i vinterhagen

Jeg var ganske lei av grønnfargen i vinterhagen og bestemte meg for å gi den noen malingsstrøk. Den nye fargen heter "gustavisk blå". Den grå benken som hadde stått ute ble også malt - hvit.


Her ser dere blåfargen sniker seg fram.

Hurra! Blått!

Noen koselige puter på benken...

Klart for sommerkos:)

Sommertur: Okselv - Stabbursnes for dummies

Jeg gikk alene fra Okselv til Stabbursnes fredag 17. til lørdag 18. juli 2015. Går du motsatt vei av min rute vil du få stigning de førs...